MANOR FARM KITCHEN

This kitchen was once a small dark space, with only a small window looking upon the incredible view. Our client transformed this old farm into a spacious, light-filled home with the kitchen taking centre stage as the hub of the house. 

Manor Farm Kitchen – The Brief

As part of a full house renovation project, the kitchen was the last area to be completed and was once isolated by a peninsula with little chance to see the view, which usually houses a field of grazing cows – A view that you’d never get tired of looking upon with your morning cup of coffee! 

 

The new large, open-plan space make use of the views, light, reused appliances and reclaimed oak doors with a brief to create a great family space. It was important for our client to make use of the existing walled pantry, reclaimed AGA and a fridge that the family had brought back from Australia after residing there for many years.

 

The walk-in pantry is the talking point of the kitchen, using the existing oak door which once separated the kitchen and the dining room to create a space big enough to prep food, bake in, store food and appliances to ultimately free up the rest of the kitchen, keeping it clutter-free. 

 

Using the existing fridge-freezer from Australia was key – We created a space that would fit this peculiar sized fridge, complete with removable panels either side (should the fridge break down) to allow for a traditional standard-sized fridge without having to amend any of their existing cabinetry.

 

The reclaimed AGA is built within low-level shaker cabinetry, with a huge central island housing a sunken Belfast sink, dishwasher, food waste and recycling bins, open bookshelf, plate rack and extended storage.  

 

We adore the classic elegance of this kitchen and the walk-in pantry is something from our childhood dreams…

To learn more about what’s involved in a project like this, and to get an idea of what it might cost to implement in your home, call us on 0117 325 2438 or email us at hello@sustainablekitchens.co.uk.

"From the first phone call to the final site visit after installation, the team at Sustainable have been a pleasure to deal with. The design process was smooth, with Matts listening, advising and adding ideas that have made the kitchen a joy both to look at and to work in. The installation process was painless and we were very impressed with the care and attention to detail that Dean and his team showed. We're thrilled with the end result - a huge thank you to everyone at Sustainable Kitchens for giving us a really fantastic kitchen."

J.J

Project Information

Materials

Worktop – Bianco Concretto – Arenastone Engineered Quartz Worktop

Paint – Farrow & Ball Railings & Dovetail (island)

Knobs – Satin Nickel Cabinet Knob From Willow and Stone

Appliances

Aga – Reclaimed, client’s own

Oven – NEFF – OVEN SLIDE AND HIDE PYRO- (B57CR22N0B)

Dishwasher – NEFF – Integrated Dishwasher (S513M60X0G)

Sink – Shaws, Classic Inset 600 Belfast Sink – White (SCIN595)

Tap – Perrin & Rowe – Ionian – with porcelain lever handles in an pewterfinish

Designer
Matt Higgins Square May 2018

It was an great project to work on with the detail in the pantry being such a unique and stand out feature. It was an exciting challenge to keep the pantry small enough so it doesn’t take over, whilst still being fully functional to house appliances and prep food. 

Other

Table – Table, vintage Irish farmhouse table from gabriellaknight.co.uk

Stools – Cox and Cox

Chairs – Selection of reclaimed

Photography

Brett Charles of brettcharlesphotography.co.uk

As Seen In

Got a project idea or just want to chat?

"A fantastic design, and a top class product"